
Jak podzielić drewno opałowe jak drwal
Dzielenie drewna jest niezbędne przy przygotowywaniu ognia. Jeśli dzielisz drewno na długo przed tym, jak będzie potrzebne, to szybciej wyschnie i będzie się lepiej palić. Zwłaszcza dąb, wiąz i brzoza (bardziej gęste gatunki drewna) korzystają z rozłupywania drewna na długo przed użyciem.
Dzieląc drewno, nie tylko pomagasz mu szybciej wyschnąć. Mniejsze, lżejsze elementy są również łatwiejsze w obsłudze i od razu lepiej pasują do Twojego Outdoorovena lub kominka. Jeśli masz już swoje przygotowanie, rozpalenie ognia zajmie Ci mniej czasu.
Gdy nadchodzi czas na rozpoczęcie ognia, rozłupane drewno zapala się znacznie szybciej dzięki otwartym bokom. Okrągłe kłody drzewne palą się znacznie dłużej dzięki otaczającej je korze ochronnej.
Konieczne do dzielenia drewna:
- Drewno opałowe (najlepiej sezonowane/suszone)
- Oś dzielona
- Blok tnący lub odpowiednia płaska powierzchnia
- Okulary ochronne
- Rękawice ochronne lub robocze
- Obuwie ochronne
Krok 1. Zbierzcie swoje drewno na opał. Jeśli jest jeszcze świeże, trudniej będzie je rozbić. Jeśli najpierw zostawisz drewno do wyschnięcia na kilka miesięcy, praca będzie o wiele łatwiejsza.
Nie zapomnij założyć ochronnych okularów i obuwia, aby chronić oczy i stopy przed latającymi wiórami drzewnymi. Rękawice powinny być noszone tylko wtedy, gdy nie ograniczają chwytu na rączce topora.
Krok 2. Połóż kłodę na jej końcu, albo na ziemi, albo na bloku rąbiącym. Jeśli pracujesz z ziemi, upewnij się, że pod kłodą nie ma żadnych skał. W razie przypadkowego uderzenia stępią one twoją siekierę.
Krok 3. Znajdź linie w drewnie, które pochodzą z rdzenia, tzw. pęknięcia promieniowe. Te pęknięcia są bardzo przydatne do rozszczepiania. Postępuj zgodnie z liniami w kierunku kory i celuj w krawędzie kłody. Nie celuj w środek.
Krok 4. Zajmij właściwe stanowisko. Połóż stopy nieco dalej niż szerokość bioder i równolegle do siebie. Sprawdź swoją odległość i dotknij celu siekierą. Trzymaj topór na końcu rączki swoją dominującą ręką, drugą rękę zbliż do głowy topora mniej więcej w połowie wysokości rączki.
Krok 5. Nadszedł czas, by zamachnąć się na cel. Podnieś siekierę, powyżej i lekko za głowę. Następnie obróć ją w kierunku celu i wyląduj mocno na pniu. Górna ręka powinna pchać ją do przodu, a przy ruchu w dół powinna lekko zsunąć się w dół, aby spotkać drugą rękę na końcu uchwytu, gdy uderzenie jest blisko.
Wskazówka: Jeśli kłoda ma węzeł, trzymaj się od niego z daleka. Lepiej wycelować obok węzła i rozłupać stamtąd drewno.
Krok 5. Po podzieleniu początkowego kłody, połóż każdą połówkę z powrotem na bloku tnącym. Możesz podzielić te połówki na mniejsze kawałki.
Wskazówka: Jeśli nadal opanujesz właściwą technikę rozłupywania, może się zdarzyć, że twój topór utknie w drewnie. Spróbuj podnieść topór z dołączonym balem, połóż go na podłodze i nadepnij na niego. Jeżeli utkwił on głęboko w drewnie, ściśnij topór rękoma, trzymając go stopą na swoim miejscu. Jeśli nie jest za głęboko w drewnie, spróbuj wyciągnąć topór, trzymając go stopą na miejscu. Nie ruszaj nim na boki, może to uszkodzić topór.
Krok 6. Nie zapomnij układać i przechowywać podzielonego drewna w suchym, czystym miejscu.