• Jak dbać o swoją siekierę: 3 proste kroki

    Siekiera - warta swojej wagi w złocie W środowisku, w którym topór jest ważny, jest często tak samo cenny jak nóż, jeśli nie bardziej cenny. Na przykład, w północnym lub borealnym lesie, gdzie drzewa rosną powoli, a drewno jest gęste i sękate, topór jest niezwykle cenny i najważniejsze narzędzie. W każdym lesie, w którym pracowałeś przy większych projektach związanych z przemysłem drzewnym, które wymagają większych wycinek drewna, możliwość obalania i...
    więcej...

  • Skąd wiadomo, kiedy trzeba będzie usunąć drzewo?

    Powinno być oczywiste, że jeśli twoje drzewo jest całkowicie martwe, to ze względów bezpieczeństwa powinno zostać ścięte. Kończyny i gałęzie zaczną spadać wkrótce po śmierci. Istnieje również ryzyko, że całe drzewo może spaść, zagrażając mieniu, zwierzętom, a nawet życiu. Ale co z walczącymi drzewami? Uszkodzone lub częściowo martwe drzewo może być również niebezpieczne. Czasami mogą one wyzdrowieć, a ludzką skłonnością jest dać każdemu drugą...
    więcej...

  • Jak podzielić drewno opałowe jak drwal

    Dzielenie drewna jest niezbędne przy przygotowywaniu ognia. Jeśli dzielisz drewno na długo przed tym, jak będzie potrzebne, to szybciej wyschnie i będzie się lepiej palić. Zwłaszcza dąb, wiąz i brzoza (bardziej gęste gatunki drewna) korzystają z rozłupywania drewna na długo przed użyciem. Dzieląc drewno, nie tylko pomagasz mu szybciej wyschnąć. Mniejsze, lżejsze elementy są również łatwiejsze w obsłudze i od razu lepiej pasują do Twojego Outdoorovena lub kominka...
    więcej...

  • Porąb swoje drewno, a ogrzeje cię ono dwukrotnie

    "Porąb swoje drewno, a ogrzeje cię ono dwukrotnie". To powiedzenie jest punktem wyjścia dla wielu naszych produktów. W ujęciu liczbowym oznacza ono, że jeśli pracujesz nad czymś, sama podróż może być satysfakcjonująca. Dosłownie, akt rąbania drewna na ogień sprawi, że ogrzejesz się tak samo jak ogień. Oba znaczenia wyjaśniają myśl stojącą za naszymi produktami opartymi na ogniu, takimi jak Dutchtub i Outdooroven. Dla Florisa Schoonderbeka, projektanta Dutchtubu...
    więcej...